Skip to main content

Marchew, pietruszka

Stosowanie na rośliny w formie opryskiwania lub doglebowo w uprawach roślin sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Najlepsze efekty daje regularne stosowanie środka w częstotliwości zależnej od stanu upraw i zagrożeń płynących ze środowiska. Szczegóły znajdziesz w tabelach poniżej.

Marchew, burak, pietruszka, seler

POBIERZ ULOTKĘ DO DRUKU
UprawaFaza rozwojowaCel stosowaniaStężenieIlość środka i cieczy użytkowej na 1ha uprawy
Marchew, burak, pietruszka, selernasiona niezaprawianeodkażanie nasion przed siewem0,3% 300ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
-
od fazy dwóch liści właściwychstymulacja wzrostu, minimalizacja występowania chorób0,1% - 0,15%
100-150 ml/100 l wody
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
faza intensywnego wzrostu wysokość naci 15 - 20 cmstymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości liści i zgnilizny korzeni i pędów0,1% - 0,15%
100-150 ml/100 l wody
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
faza 2 - 3 tygodnie przed zbioremminimalizacja występowania zgnilizny korzeni0,15% - 0,2%
150-200 ml/100 l wody
-
Jak dbać o rozsadniki pod osłonami? Praktyczne porady

Jak dbać o rozsadniki pod osłonami? Praktyczne porady

Jak skutecznie dbać o rozsadniki pod osłonami? Praktyczny poradnik dla ogrodników i plantatorów Początek sezonu to czas, kiedy przyszłość Twoich…
9 min
Dezynfekcja przechowalni i piwnic – skuteczne sposoby na czystość

Dezynfekcja przechowalni i piwnic – skuteczne sposoby na czystość

Dezynfekcja przechowalni i piwnic to kluczowy krok w skutecznej ochronie plonów i zapewnieniu czystości przestrzeni magazynowych. Dzięki odpowiednim metodom, takim…
8 min
Uprawa warzyw szklarniowych przez cały rok – jak to zaplanować?

Uprawa warzyw szklarniowych przez cały rok – jak to zaplanować?

Uprawa warzyw szklarniowych przez cały rok to realna szansa na świeże, zdrowe plony niezależnie od pogody za oknem. Jeśli zależy…
9 min

Uprawa marchwi (Daucus carota) i pietruszki (Petroselinum crispum) w przydomowym ogrodzie dostarcza wartościowych warzyw korzeniowych, bogatych w witaminy i minerały. Aby osiągnąć satysfakcjonujące plony, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów ich uprawy.

Wymagania glebowe i stanowiskowe:

Oba warzywa preferują gleby lekkie, piaszczysto-gliniaste, bogate w próchnicę, o dobrej strukturze i przepuszczalności. Unikaj gleb ciężkich, podmokłych oraz kamienistych, które mogą powodować deformację korzeni. Optymalne pH gleby dla marchwi to 6,0–6,5, a dla pietruszki 6,0–7,0. Stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru.

Termin siewu:

Marchew można wysiewać od końca marca do początku czerwca, w zależności od odmiany i planowanego terminu zbioru. Pietruszkę sieje się w podobnym terminie, jednak ze względu na dłuższy okres kiełkowania, warto wysiać ją nieco wcześniej. Oba warzywa można również wysiewać późną jesienią (siew ozimy) na wczesny zbiór wiosenny.

Sposób siewu:

Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu na głębokość 1–2 cm, zachowując rozstaw rzędów co 20–30 cm. Po wschodach należy przeprowadzić przerywkę, pozostawiając rośliny co 3–5 cm, aby zapewnić im odpowiednią przestrzeń do rozwoju.

Pielęgnacja:

  • Podlewanie: Utrzymuj umiarkowaną wilgotność gleby, szczególnie w okresie kiełkowania i intensywnego wzrostu korzeni. Unikaj zarówno przesuszenia, jak i nadmiernego nawodnienia, które może prowadzić do gnicia korzeni.

  • Odchwaszczanie: Regularnie usuwaj chwasty, zwłaszcza w początkowym okresie wzrostu, aby nie konkurowały z roślinami o składniki odżywcze i światło.

  • Nawożenie: Ze względu na skłonność marchwi do kumulacji azotanów, unikaj nadmiernego stosowania nawozów azotowych. Pietruszka ma umiarkowane wymagania pokarmowe; warto zastosować nawożenie organiczne, np. kompost.

Płodozmian:

Aby zapobiec występowaniu chorób i szkodników, nie uprawiaj marchwi i pietruszki po sobie ani po innych warzywach korzeniowych. Zalecany odstęp to 3–4 lata. Dobre przedplony to warzywa kapustne, cebulowe czy dyniowate.