Korzyści regularnego stosowania
- wzmacnia system korzeniowy i stymuluje wzrost roślin
- wzrost jakości i wielkości plonów
- wzmacnia odporność na stresowe warunki środowiska
- ogranicza występowanie chorób
- w przypadku uszkodzeń przyśpiesza gojenie ran i regenerację roślin
- wydłuża okres przydatności owoców do spożycia i trwałości w transporcie
Wyjątkowe zalety
- brak karencji i pozostałości w plonach
- możliwości stosowania już od 5℃ do 60℃
Marchew, burak, pietruszka, seler
Uprawa | Faza rozwojowa | Cel stosowania | Stężenie | Ilość środka i cieczy użytkowej na 1ha uprawy |
---|---|---|---|---|
Marchew, burak, pietruszka, seler | nasiona niezaprawiane | odkażanie nasion przed siewem | 0,3% 300ml / 100 l wody moczenie przez 1 min. | - |
od fazy dwóch liści właściwych | stymulacja wzrostu, minimalizacja występowania chorób | 0,1% - 0,15% 100-150 ml/100 l wody | 1 - 1,5 l środka 500 - 1000 l cieczy |
|
faza intensywnego wzrostu wysokość naci 15 - 20 cm | stymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości liści i zgnilizny korzeni i pędów | |||
faza 2 - 3 tygodnie przed zbiorem | minimalizacja występowania zgnilizny korzeni | 0,15% - 0,2% 150-200 ml/100 l wody | - |
BISTERAN – nowa generacja nadtlenku wodoru stabilizowanego srebrem, posiada pozwolenie MRiRW nrS-253/11
Uprawa marchwi (Daucus carota) i pietruszki (Petroselinum crispum) w przydomowym ogrodzie dostarcza wartościowych warzyw korzeniowych, bogatych w witaminy i minerały. Aby osiągnąć satysfakcjonujące plony, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów ich uprawy.
Wymagania glebowe i stanowiskowe:
Oba warzywa preferują gleby lekkie, piaszczysto-gliniaste, bogate w próchnicę, o dobrej strukturze i przepuszczalności. Unikaj gleb ciężkich, podmokłych oraz kamienistych, które mogą powodować deformację korzeni. Optymalne pH gleby dla marchwi to 6,0–6,5, a dla pietruszki 6,0–7,0. Stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru.
Termin siewu:
Marchew można wysiewać od końca marca do początku czerwca, w zależności od odmiany i planowanego terminu zbioru. Pietruszkę sieje się w podobnym terminie, jednak ze względu na dłuższy okres kiełkowania, warto wysiać ją nieco wcześniej. Oba warzywa można również wysiewać późną jesienią (siew ozimy) na wczesny zbiór wiosenny.
Sposób siewu:
Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu na głębokość 1–2 cm, zachowując rozstaw rzędów co 20–30 cm. Po wschodach należy przeprowadzić przerywkę, pozostawiając rośliny co 3–5 cm, aby zapewnić im odpowiednią przestrzeń do rozwoju.
Pielęgnacja:
-
Podlewanie: Utrzymuj umiarkowaną wilgotność gleby, szczególnie w okresie kiełkowania i intensywnego wzrostu korzeni. Unikaj zarówno przesuszenia, jak i nadmiernego nawodnienia, które może prowadzić do gnicia korzeni.
-
Odchwaszczanie: Regularnie usuwaj chwasty, zwłaszcza w początkowym okresie wzrostu, aby nie konkurowały z roślinami o składniki odżywcze i światło.
-
Nawożenie: Ze względu na skłonność marchwi do kumulacji azotanów, unikaj nadmiernego stosowania nawozów azotowych. Pietruszka ma umiarkowane wymagania pokarmowe; warto zastosować nawożenie organiczne, np. kompost.
Płodozmian:
Aby zapobiec występowaniu chorób i szkodników, nie uprawiaj marchwi i pietruszki po sobie ani po innych warzywach korzeniowych. Zalecany odstęp to 3–4 lata. Dobre przedplony to warzywa kapustne, cebulowe czy dyniowate.