Skip to main content

Warzywa

Stosowanie na rośliny w formie opryskiwania lub doglebowo w uprawach roślin sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Najlepsze efekty daje regularne stosowanie środka w częstotliwości zależnej od stanu upraw i zagrożeń płynących ze środowiska. Szczegóły znajdziesz w tabelach poniżej.

Warzywa

POBIERZ ULOTKĘ DO DRUKU
UprawaFaza rozwojowaCel stosowaniaStężenieIlość środka i cieczy użytkowej na 1ha uprawy
Ogórek, cukinia, kabaczekod fazy kiełkowania o fazy dwóch liści właściwychstymulacja wzrostu i rozwoju, wysoka jakość siewek0,05% - 0,1%
50-100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
faza intensywnego wzrostustymulacja wzrostu, minimalizowanie występowania plamistości liści0,05% - 0,1%
50-100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
od kwitnienia do fazy wzrostu zawiązków i owocowaniastymulacja wzrostu, minimalizowanie występowania plamistości liści i warzyw0,05% - 0,1%
50-100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
Fasola, groszek, bóbpo wschodach od pierwszych trójdzielnych liścistymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
w czasie kwitnienia i zawiązywania strąkówstymulacja wzrostu, minimalizacja występowania zgnilizny strąków0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
przed zbioremminimalizacja występowania zgnilizny strąków0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
Ziemniakzaprawianie bulw przed sadzeniemwzrost zdrowotności bulw0,3% - 0,5%
300 - 500 ml/100 l wody
dokładne opryskanie powierzchni
bulw lub zanurzenie
od etapu zwierania naci ziemniaka minimalizacja występowania chorób0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
pozbiorczo przed przechowywaniemszybkie gojenie się uszkodzeń, ograniczanie chorób przechowalniczych0,3% - 0,5%
300 - 500 ml/100 l wody
drobnokropliste
pokrycie bulw
Pomidor, paprykaprodukcja rozsadylepszy rozwój systemu korzeniowego, minimalizacja występowania plamistości liści0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
po posadzeniu rozsady na miejsce stałestymulacja wzrostu i rozwoju, minimalizacja występowania plamistości liści i uwiądu roślin0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
w okresie kwitnienia i zawiązywania kolejnych gronstymulacja wzrostu i rozwoju, minimalizacja występowania zgnilizny liści i łodyg0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
Sałata, szpinak, ziołaprodukcja rozsadylepszy wzrost systemu korzeniowego i wysoka jakość roślin0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
po posadzeniu rozsady na miejsce stałestymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości liści i zgnilizny0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
Marchew, burak, pietruszka, selernasiona niezaprawianeodkażanie nasion przed siewem0,3% 300ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
-
od fazy dwóch liści właściwychstymulacja wzrostu, minimalizacja występowania chorób0,1% - 0,15%
100-150 ml/100 l wody
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
faza intensywnego wzrostu wysokość naci 15 - 20 cmstymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości liści i zgnilizny korzeni i pędów0,1% - 0,15%
100-150 ml/100 l wody
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
faza 2 - 3 tygodnie przed zbioremminimalizacja występowania zgnilizny korzeni0,15% - 0,2%
150-200 ml/100 l wody
-
Kapusta, kalafior, brokułnasiona niezaprawianeodkażanie nasion przed siewem0,3% 300ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
-
produkcja rozsadystymulacja wzrostu, podnoszenie jakości roślin0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
po wysadzeniu w polestymulacja wzrostu i rozwoju, minimalizacja występowania chorób0,05% - 0,1%
50 - 100 ml/
100 l wody
0,5 - 1 l środka
500 - 1000 l cieczy
2-3 tygodnie przed zbioremminimalizacja występowania zgnilizny0,1% - 0,2% 100 - 200 ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
1 - 2 l środka
500 - 1000 l cieczy
Cebula, czosnek, pornasiona niezaprawianeprzedsiewne odkażanie nasion i dymki0,3% 300ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
-
dymkaprzedsiewne odkażanie nasion i dymki0,3% 300ml / 100 l wody
moczenie przez 5 min.
-
od fazy dwóch liści właściwychstymulacja wzrostu i rozwoju, utrzymywanie wysokiej zdrowotności roślin0,1% - 0,15% 100 - 150 ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
faza intensywnego wzrostustymulacja wzrostu i rozwoju, minimalizacja występowania chorób0,1% - 0,15% 100 - 150 ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
2-3 tygodnie przed zbioremminimalizacja występowania chorób przechowalniczych0,1% - 0,15% 100 - 150 ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
kwitnienie (plantacje nasienne)stymulacja wzrostu i rozwoju, lepsza jakość nasion, ograniczanie zamierania szczypioru0,05% 50 ml / 100 l wody0,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
Nawadnianie0,1% (100 ml / 100 l wody) podlać obficie bezpośrednio po sadzeniu roślin na miejsce stałe. 0,003-0,005% (30-50 ml/1000 l wody) profilaktycznie podczas całego cyklu uprawy fertygacja w ruchu ciągłym lub 0,1% (100 ml/100 l wody) podlewać co 5-10 dni 0,5% (500 ml / 100 l wody) interwencyjnie w przypadku więdnięcia i wypadania roślin podlać te miejsca oraz sąsiednie rośliny. Ogranicza rozwój glonów, zapobiega tworzeniu biofilmu w systemie nawadniającym, zabezpiecza przed zgnilizną system korzeniowy i stymuluje jego szybszy rozwój.0,1% (100 ml / 100 l wody) podlać obficie bezpośrednio po sadzeniu roślin na miejsce stałe. 0,003-0,005% (30-50 ml/1000 l wody) profilaktycznie podczas całego cyklu uprawy fertygacja w ruchu ciągłym lub 0,1% (100 ml/100 l wody) podlewać co 5-10 dni 0,5% (500 ml / 100 l wody) interwencyjnie w przypadku więdnięcia i wypadania roślin podlać te miejsca oraz sąsiednie rośliny. Ogranicza rozwój glonów, zapobiega tworzeniu biofilmu w systemie nawadniającym, zabezpiecza przed zgnilizną system korzeniowy i stymuluje jego szybszy rozwój.0,1% (100 ml / 100 l wody) podlać obficie bezpośrednio po sadzeniu roślin na miejsce stałe. 0,003-0,005% (30-50 ml/1000 l wody) profilaktycznie podczas całego cyklu uprawy fertygacja w ruchu ciągłym lub 0,1% (100 ml/100 l wody) podlewać co 5-10 dni 0,5% (500 ml / 100 l wody) interwencyjnie w przypadku więdnięcia i wypadania roślin podlać te miejsca oraz sąsiednie rośliny. Ogranicza rozwój glonów, zapobiega tworzeniu biofilmu w systemie nawadniającym, zabezpiecza przed zgnilizną system korzeniowy i stymuluje jego szybszy rozwój.
Warunki stresowe: gradobicie, podtopienia:Niezwłoczne opryskiwanie uszkodzonych roślin środkiem w stężeniu 0,2% (200 ml / 100 l wody), zabieg powtórzyć po 2-3 dniach środkiem w stężeniu 0,1% a następnie po 5 dniach środkiem w stężeniu 0,1% .Zabezpiecza uszkodzenia przed infekcjami oraz system korzeniowy przed gniciem, przyśpiesza gojenie się ran i regenerację roślin, wzmacnia odporność roślin na czynniki stresoweNiezwłoczne opryskiwanie uszkodzonych roślin środkiem w stężeniu 0,2% (200 ml / 100 l wody), zabieg powtórzyć po 2-3 dniach środkiem w stężeniu 0,1% a następnie po 5 dniach środkiem w stężeniu 0,1% .Zabezpiecza uszkodzenia przed infekcjami oraz system korzeniowy przed gniciem, przyśpiesza gojenie się ran i regenerację roślin, wzmacnia odporność roślin na czynniki stresoweNiezwłoczne opryskiwanie uszkodzonych roślin środkiem w stężeniu 0,2% (200 ml / 100 l wody), zabieg powtórzyć po 2-3 dniach środkiem w stężeniu 0,1% a następnie po 5 dniach środkiem w stężeniu 0,1% .Zabezpiecza uszkodzenia przed infekcjami oraz system korzeniowy przed gniciem, przyśpiesza gojenie się ran i regenerację roślin, wzmacnia odporność roślin na czynniki stresowe
Uprawa warzyw szklarniowych przez cały rok – jak to zaplanować?

Uprawa warzyw szklarniowych przez cały rok – jak to zaplanować?

Uprawa warzyw szklarniowych przez cały rok to realna szansa na świeże, zdrowe plony niezależnie od pogody za oknem. Jeśli zależy…
9 min
Siew wczesnych warzyw – jak dobrze zacząć sezon (sałata, rzodkiewka)

Siew wczesnych warzyw – jak dobrze zacząć sezon (sałata, rzodkiewka)

Siew wczesnych warzyw, takich jak sałata i rzodkiewka, to doskonały sposób, by już na początku sezonu cieszyć się świeżymi zbiorami…
9 min
Od czego zacząć produkcję rozsady warzyw polowych? Praktyczny poradnik

Od czego zacząć produkcję rozsady warzyw polowych? Praktyczny poradnik

Od czego zacząć produkcję rozsady warzyw polowych? To pytanie zadaje sobie wielu ogrodników i producentów, którzy chcą uzyskać zdrowe, silne…
10 min
Siew warzyw wczesnych- sałata, rzodkiewka

Siew warzyw wczesnych- sałata, rzodkiewka

Zastanawiasz się, kiedy i jak najlepiej wysiewać sałatę oraz rzodkiewkę, aby uzyskać wczesne, zdrowe plony? Warzywa wczesne to doskonały wybór…
11 min

Uprawa warzyw w ogrodzie to satysfakcjonujące zajęcie, które dostarcza świeżych i zdrowych produktów prosto z własnej grządki. Aby osiągnąć sukces w uprawie warzyw, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów.

Wybór stanowiska:

Warzywa najlepiej rosną w miejscach dobrze nasłonecznionych, co sprzyja ich prawidłowemu wzrostowi i dojrzewaniu. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna i bogata w materię organiczną. Przed założeniem warzywnika warto wzbogacić glebę kompostem lub obornikiem, co poprawi jej strukturę i zasobność w składniki odżywcze.

Planowanie upraw:

Dobrze jest zaplanować rozmieszczenie poszczególnych gatunków warzyw, uwzględniając ich wymagania oraz zasady płodozmianu. Unikanie sadzenia tych samych gatunków w tym samym miejscu w kolejnych latach pomaga w zapobieganiu chorobom i szkodnikom.

Pielęgnacja:

Regularne podlewanie, odchwaszczanie oraz monitorowanie stanu roślin pozwala na wczesne wykrycie ewentualnych problemów i szybkie reagowanie. Stosowanie naturalnych metod ochrony roślin, takich jak preparaty mikrobiologiczne czy wyciągi roślinne, wspiera zdrowy rozwój warzyw i minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób.

Pamiętając o powyższych zasadach, można cieszyć się obfitymi plonami i satysfakcją z własnoręcznie wyhodowanych warzyw.