Skip to main content

Sady

Stosowanie na rośliny w formie opryskiwania lub doglebowo w uprawach roślin sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Najlepsze efekty daje regularne stosowanie środka w częstotliwości zależnej od stanu upraw i zagrożeń płynących ze środowiska. Szczegóły znajdziesz w tabelach poniżej (kliknij na rodzaj uprawy lub znak plusa):

Sady

Sady

Fazy rozwojuokres bezlistnyprzed kwitnieniemkwitnieniewzrostwzrost owocówprzed zbiorempo zbiorze bezpośrednio po opadnięciu liści
Opryskiwanie, dawkastężenie 0,2 % 200 ml/100 l wodystężenie 0,15 % 150 ml/100 l wodystężenie 0,1 % 100 ml/100 l wodystężenie 0,1 % 100 ml/100 l wodystężenie 0,1 - 0,15 % 100 - 150 ml/100 l wodystężenie 0,1 - 0,15 % 100 - 150 ml/100 l wodystężenie 0,2 % 200 ml/100 l wodystężenie 0,2 % 200 ml/100 l wody
zalecana ilość środka i cieczy użytkowej / ha2 l środka 500 - 1000 l cieczy1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l/ha
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l/ha
1 - 2 l środka
500 - 1000 l/ha
1 - 2l środka na 500-1000l/ha
Cel stosowaniazabezpieczenie
ran po cięciu i
ich szybkie
zabliźnianie
regeneracja
roślin po zimie,
ograniczanie
nekroz i
zrakowaceń
stymulacja
rozwoju,
ograniczanie
występowania
nekroz i
zrakowaceń
pędów i pni,
szybkie
zabliźnianie ran
ograniczanie
rozprzestrzeniania
się bakterii i
grzybów,
szczególnie ważne,
gdy wiosna jest
wilgotna z
dużymi wahaniami
temperatury
stymulacja rozwoju
zawiązków, wzrost
plonu owoców,
ograniczanie
chorób kory
i drewna, tworzenie
grubszej epidermy,
wzrost zawartości
chlorofilu
w liściach
utrzymanie
wysokiej
zdrowotności
roślin,
ograniczanie
patogenów
ograniczanie
chorób
przechowalniczych,
wydłużanie
trwałości
owoców w okresie
przechowywania
i obrotu
zabezpieczenie
ran i
uszkodzeń
powstałych
podczas zbioru
w celu
szybkiego
zabliźnienia
ran
zabezpieczenie
śladów
poliściowych
ograniczanie
występowania
chorób
kory i drewna,
uszkodzenia po gradobiciu Niezwłoczne opryskiwanie uszkodzonych roślin środkiem w stężeniu 0,2% (200 ml/100 l wody), zabieg powtórzyć po 2-3 dniach środkiem w stężeniu,
0,1% a następnie po 5 dniach środkiem w stężeniu 0,1%. Zabezpiecza uszkodzenia przed infekcjami oraz system korzeniowy przed gniciem, przyśpiesza
gojenie się ran i regenerację roślin, wzmacnia odporność roślin na czynniki stresowe
transport i przechowywanie
Dezynfekcja opakowań środkiem w stężeniu 2 - 3 %. Opryskiwanie linii sortowniczych, pakowni oraz komór chłodniczych przed

załadunkiem owoców środkiem w stężeniu 2 - 3%. Zamgławianie przechowalni środkiem w stężeniu 8 - 10 %
Pielęgnacja jabłoni w okresie wiosennym

Pielęgnacja jabłoni w okresie wiosennym

Marzec to okres intensywnego budzenia się jabłoni do nowej wegetacji. Po zimowym spoczynku drzewa owocowe wymagają szczegółowego przygotowania, aby sprostać…
8 min
Marcowe prace w sadach

Marcowe prace w sadach

Wraz z nadejściem marca, gdy dni stają się cieplejsze, a temperatury utrzymują się na podwyższonym poziomie przez kilka kolejnych dni,…
7 min
Kompleksowe zabezpieczenie ran po cięciach prześwietlających korony drzew owocowych

Kompleksowe zabezpieczenie ran po cięciach prześwietlających korony drzew owocowych

W nowoczesnym zarządzaniu sadami jednym z najważniejszych zabiegów agrotechnicznych jest prześwietlanie koron drzew owocowych. Przeprowadzenie cięć, które zmniejszają zagęszczenie gałęzi,…
6 min

Sady owocowe to kluczowy segment ogrodnictwa, obejmujący uprawę drzew takich jak jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie czy brzoskwinie. Aby osiągnąć wysokiej jakości plony, niezbędne jest przestrzeganie odpowiednich praktyk uprawowych, takich jak właściwe przygotowanie gleby, regularne nawożenie, nawadnianie, przycinanie drzew oraz skuteczna ochrona przed chorobami i szkodnikami.

Brakuje Ci 134,00  do darmowej dostawy.