Skip to main content

Marchew, pietruszka

Bakterie pożyteczne w uprawach

Bakterie pożyteczne w uprawach

W nowoczesnym rolnictwie coraz większą uwagę przykłada się do stosowania preparatów biologicznych, które pomagają w utrzymaniu zdrowia roślin i gleby.…
5 min
Pielęgnacja jabłoni w okresie wiosennym

Pielęgnacja jabłoni w okresie wiosennym

Marzec to okres intensywnego budzenia się jabłoni do nowej wegetacji. Po zimowym spoczynku drzewa owocowe wymagają szczegółowego przygotowania, aby sprostać…
8 min
Marcowe prace w sadach

Marcowe prace w sadach

Wraz z nadejściem marca, gdy dni stają się cieplejsze, a temperatury utrzymują się na podwyższonym poziomie przez kilka kolejnych dni,…
7 min

Marchew, burak, pietruszka, seler

UprawaFaza rozwojowaCel stosowaniaStężenieIlość środka i cieczy użytkowej na 1ha uprawy
Marchew, burak, pietruszka, selernasiona niezaprawianeodkażanie nasion przed siewem0,3% 300ml / 100 l wody
moczenie przez 1 min.
-
od fazy dwóch liści właściwychstymulacja wzrostu, minimalizacja występowania chorób0,1% - 0,15%
100-150 ml/100 l wody
1 - 1,5 l środka
500 - 1000 l cieczy
faza intensywnego wzrostu wysokość naci 15 - 20 cmstymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości liści i zgnilizny korzeni i pędów
faza 2 - 3 tygodnie przed zbioremminimalizacja występowania zgnilizny korzeni0,15% - 0,2%
150-200 ml/100 l wody
-

Uprawa marchwi (Daucus carota) i pietruszki (Petroselinum crispum) w przydomowym ogrodzie dostarcza wartościowych warzyw korzeniowych, bogatych w witaminy i minerały. Aby osiągnąć satysfakcjonujące plony, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów ich uprawy.

Wymagania glebowe i stanowiskowe:

Oba warzywa preferują gleby lekkie, piaszczysto-gliniaste, bogate w próchnicę, o dobrej strukturze i przepuszczalności. Unikaj gleb ciężkich, podmokłych oraz kamienistych, które mogą powodować deformację korzeni. Optymalne pH gleby dla marchwi to 6,0–6,5, a dla pietruszki 6,0–7,0. Stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru.

Termin siewu:

Marchew można wysiewać od końca marca do początku czerwca, w zależności od odmiany i planowanego terminu zbioru. Pietruszkę sieje się w podobnym terminie, jednak ze względu na dłuższy okres kiełkowania, warto wysiać ją nieco wcześniej. Oba warzywa można również wysiewać późną jesienią (siew ozimy) na wczesny zbiór wiosenny.

Sposób siewu:

Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu na głębokość 1–2 cm, zachowując rozstaw rzędów co 20–30 cm. Po wschodach należy przeprowadzić przerywkę, pozostawiając rośliny co 3–5 cm, aby zapewnić im odpowiednią przestrzeń do rozwoju.

Pielęgnacja:

  • Podlewanie: Utrzymuj umiarkowaną wilgotność gleby, szczególnie w okresie kiełkowania i intensywnego wzrostu korzeni. Unikaj zarówno przesuszenia, jak i nadmiernego nawodnienia, które może prowadzić do gnicia korzeni.

  • Odchwaszczanie: Regularnie usuwaj chwasty, zwłaszcza w początkowym okresie wzrostu, aby nie konkurowały z roślinami o składniki odżywcze i światło.

  • Nawożenie: Ze względu na skłonność marchwi do kumulacji azotanów, unikaj nadmiernego stosowania nawozów azotowych. Pietruszka ma umiarkowane wymagania pokarmowe; warto zastosować nawożenie organiczne, np. kompost.

Płodozmian:

Aby zapobiec występowaniu chorób i szkodników, nie uprawiaj marchwi i pietruszki po sobie ani po innych warzywach korzeniowych. Zalecany odstęp to 3–4 lata. Dobre przedplony to warzywa kapustne, cebulowe czy dyniowate.

Brakuje Ci 570,00  do darmowej dostawy.