Stosowanie na rośliny w formie opryskiwania lub doglebowo w uprawach roślin sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Najlepsze efekty daje regularne stosowanie środka w częstotliwości zależnej od stanu upraw i zagrożeń płynących ze środowiska. Szczegóły znajdziesz w tabelach poniżej (kliknij na rodzaj uprawy lub znak plusa):
Warzywa
Warzywa
Uprawa | Faza rozwojowa | Cel stosowania | Stężenie | Ilość środka i cieczy użytkowej na 1ha uprawy |
---|---|---|---|---|
Ogórek, cukinia, kabaczek | od fazy kiełkowania o fazy dwóch liści właściwych | stymulacja wzrostu i rozwoju, wysoka jakość siewek | 0,05% - 0,1% 50-100 ml/ 100 l wody | 0,5 - 1 l środka 500 - 1000 l cieczy |
faza intensywnego wzrostu | stymulacja wzrostu, minimalizowanie występowania plamistości liści | |||
od kwitnienia do fazy wzrostu zawiązków i owocowania | stymulacja wzrostu, minimalizowanie występowania plamistości liści i warzyw | |||
Fasola, groszek, bób | po wschodach od pierwszych trójdzielnych liści | stymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości | 0,05% - 0,1% 50 - 100 ml/ 100 l wody | 0,5 - 1 l środka 500 - 1000 l cieczy |
w czasie kwitnienia i zawiązywania strąków | stymulacja wzrostu, minimalizacja występowania zgnilizny strąków | |||
przed zbiorem | minimalizacja występowania zgnilizny strąków | |||
Ziemniak | zaprawianie bulw przed sadzeniem | wzrost zdrowotności bulw | 0,3% - 0,5% 300 - 500 ml/100 l wody | dokładne opryskanie powierzchni bulw lub zanurzenie |
od etapu zwierania naci ziemniaka | minimalizacja występowania chorób | 0,05% - 0,1% 50 - 100 ml/100 l wody | 0,5 - 1 l środka 500 - 1000 l cieczy |
|
pozbiorczo przed przechowywaniem | szybkie gojenie się uszkodzeń, ograniczanie chorób przechowalniczych | 0,3% - 0,5% 300 - 500 ml/100 l wody | drobnokropliste pokrycie bulw |
|
Pomidor, papryka | produkcja rozsady | lepszy rozwój systemu korzeniowego, minimalizacja występowania plamistości liści | 0,05% - 0,1% 50 - 100 ml/ 100 l wody | 0,5 - 1 l środka 500 - 1000 l cieczy |
po posadzeniu rozsady na miejsce stałe | stymulacja wzrostu i rozwoju, minimalizacja występowania plamistości liści i uwiądu roślin | |||
w okresie kwitnienia i zawiązywania kolejnych gron | stymulacja wzrostu i rozwoju, minimalizacja występowania zgnilizny liści i łodyg | |||
Sałata, szpinak, zioła | produkcja rozsady | lepszy wzrost systemu korzeniowego i wysoka jakość roślin | 0,05% - 0,1% 50 - 100 ml/ 100 l wody | 0,5 - 1 l środka 500 - 1000 l cieczy |
po posadzeniu rozsady na miejsce stałe | stymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości liści i zgnilizny | |||
Marchew, burak, pietruszka, seler | nasiona niezaprawiane | odkażanie nasion przed siewem | 0,3% 300ml / 100 l wody moczenie przez 1 min. | - |
od fazy dwóch liści właściwych | stymulacja wzrostu, minimalizacja występowania chorób | 0,1% - 0,15% 100-150 ml/100 l wody | 1 - 1,5 l środka 500 - 1000 l cieczy |
|
faza intensywnego wzrostu wysokość naci 15 - 20 cm | stymulacja wzrostu, minimalizacja występowania plamistości liści i zgnilizny korzeni i pędów | |||
faza 2 - 3 tygodnie przed zbiorem | minimalizacja występowania zgnilizny korzeni | 0,15% - 0,2% 150-200 ml/100 l wody | - | |
Kapusta, kalafior, brokuł | nasiona niezaprawiane | odkażanie nasion przed siewem | 0,3% 300ml / 100 l wody moczenie przez 1 min. | - |
produkcja rozsady | stymulacja wzrostu, podnoszenie jakości roślin | 0,05% - 0,1% 50 - 100 ml/ 100 l wody | 0,5 - 1 l środka 500 - 1000 l cieczy |
|
po wysadzeniu w pole | stymulacja wzrostu i rozwoju, minimalizacja występowania chorób | |||
2-3 tygodnie przed zbiorem | minimalizacja występowania zgnilizny | 0,1% - 0,2% 100 - 200 ml / 100 l wody moczenie przez 1 min. | 1 - 2 l środka 500 - 1000 l cieczy |
|
Cebula, czosnek, por | nasiona niezaprawiane | przedsiewne odkażanie nasion i dymki | 0,3% 300ml / 100 l wody moczenie przez 1 min. | - |
dymka | 0,3% 300ml / 100 l wody moczenie przez 5 min. |
|||
od fazy dwóch liści właściwych | stymulacja wzrostu i rozwoju, utrzymywanie wysokiej zdrowotności roślin | 0,1% - 0,15% 100 - 150 ml / 100 l wody moczenie przez 1 min. | 1 - 1,5 l środka 500 - 1000 l cieczy |
|
faza intensywnego wzrostu | stymulacja wzrostu i rozwoju, minimalizacja występowania chorób | |||
2-3 tygodnie przed zbiorem | minimalizacja występowania chorób przechowalniczych | |||
kwitnienie (plantacje nasienne) | stymulacja wzrostu i rozwoju, lepsza jakość nasion, ograniczanie zamierania szczypioru | 0,05% 50 ml / 100 l wody | 0,5 l środka 500 - 1000 l cieczy |
|
Nawadnianie | 0,1% (100 ml / 100 l wody) podlać obficie bezpośrednio po sadzeniu roślin na miejsce stałe. 0,003-0,005% (30-50 ml/1000 l wody) profilaktycznie podczas całego cyklu uprawy fertygacja w ruchu ciągłym lub 0,1% (100 ml/100 l wody) podlewać co 5-10 dni 0,5% (500 ml / 100 l wody) interwencyjnie w przypadku więdnięcia i wypadania roślin podlać te miejsca oraz sąsiednie rośliny. Ogranicza rozwój glonów, zapobiega tworzeniu biofilmu w systemie nawadniającym, zabezpiecza przed zgnilizną system korzeniowy i stymuluje jego szybszy rozwój. | |||
Warunki stresowe: gradobicie, podtopienia: | Niezwłoczne opryskiwanie uszkodzonych roślin środkiem w stężeniu 0,2% (200 ml / 100 l wody), zabieg powtórzyć po 2-3 dniach środkiem w stężeniu 0,1% a następnie po 5 dniach środkiem w stężeniu 0,1% .Zabezpiecza uszkodzenia przed infekcjami oraz system korzeniowy przed gniciem, przyśpiesza gojenie się ran i regenerację roślin, wzmacnia odporność roślin na czynniki stresowe |
BISTERAN – nowa generacja nadtlenku wodoru stabilizowanego srebrem, posiada pozwolenie MRiRW nrS-253/11
Korzyści regularnego stosowania
- wzmacnia system korzeniowy i stymuluje wzrost roślin
- wzrost jakości i wielkości plonów
- wzmacnia odporność na stresowe warunki środowiska
- ogranicza występowanie chorób
- w przypadku uszkodzeń przyśpiesza gojenie ran i regenerację roślin
- wydłuża okres przydatności owoców do spożycia i trwałości w transporcie
Wyjątkowe zalety
- brak karencji i pozostałości w plonach
- możliwości stosowania już od 5℃ do 60℃
Uprawa warzyw w ogrodzie to satysfakcjonujące zajęcie, które dostarcza świeżych i zdrowych produktów prosto z własnej grządki. Aby osiągnąć sukces w uprawie warzyw, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów.
Wybór stanowiska:
Warzywa najlepiej rosną w miejscach dobrze nasłonecznionych, co sprzyja ich prawidłowemu wzrostowi i dojrzewaniu. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna i bogata w materię organiczną. Przed założeniem warzywnika warto wzbogacić glebę kompostem lub obornikiem, co poprawi jej strukturę i zasobność w składniki odżywcze.
Planowanie upraw:
Dobrze jest zaplanować rozmieszczenie poszczególnych gatunków warzyw, uwzględniając ich wymagania oraz zasady płodozmianu. Unikanie sadzenia tych samych gatunków w tym samym miejscu w kolejnych latach pomaga w zapobieganiu chorobom i szkodnikom.
Pielęgnacja:
Regularne podlewanie, odchwaszczanie oraz monitorowanie stanu roślin pozwala na wczesne wykrycie ewentualnych problemów i szybkie reagowanie. Stosowanie naturalnych metod ochrony roślin, takich jak preparaty mikrobiologiczne czy wyciągi roślinne, wspiera zdrowy rozwój warzyw i minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób.
Pamiętając o powyższych zasadach, można cieszyć się obfitymi plonami i satysfakcją z własnoręcznie wyhodowanych warzyw.